Keleti szőnyeg, perzsaszőnyeg, kézi csomózású szőnyeg, szőnyegüzlet.
 
   
   
     

Keleti szőnyeg - Vásárlási tanácsadás

 
   
   
   
   
     
 
Mire kell ügyelni, ha szép és értékálló, valódi keleti szőnyeg vásárlása mellett dönt?
 
     
 
A keleti szőnyeg olyan csomózott vagy szőtt, mindenképpen kézzel készített szőnyeg, amelyik valamelyik tradicionális szőnyegkészítő területről származik. Ezek: Irán, Törökország, Pakisztán, Afganisztán, India, Nepál, Tibet, a Kaukázusok vidéke (Örményország, Azerbajdzsán, Dagesztán), Turkesztán, Kína. A származás azért fontos, mert a magyar köznyelvben perzsa szőnyegként emlegetnek minden kézzel szőtt szőnyeget, akkor is, ha csupán a perzsa szőnyeg motívumaink felhasználásával készült. Különböző csomózási és szövési technikák ismeretesek, amelyek jellemzőek az adott szőnyegkészítő területre. Ezek elemzése elsősorban a keleti szőnyeg származásának meghatározásakor lehet fontos, önmagában egy-egy technika nem emeli és nem csökkenti a keleti szőnyeg minőségét, illetve értékét. A Törökországban elterjedt gördesz csomózás például nem minősíti a török szőnyegeket általában, mint ahogyan igaz ez az Iránban használatos színné csomózásra is. Kép a csomókról!
 
     
   
  Keleti szőnyeg díszítő értéke
     
 
A vásárlók túlnyomó többsége nem befektetési szándékkal vásárol, nem is keleti szőnyeg gyűjtő, egyszerűen szebbé szeretné tenni környezetét. Ha az évek során szőnyege jó befektetésnek bizonyul, az külön ajándék. Vásárláskor színekre, mintákra, méretekre gondolunk. A színek megválasztásakor alapvetően két megoldás között dönthetünk: a szoba meglévő színeivel harmonizáló, illetve azokkal kontrasztba álló szőnyegszínek között. A harmonizáló szőnyegszín nem szükségszerűen a szőnyeg uralkodó színe. Jobb az összhatás, ha másodlagos színeket társítunk elsődlegesekkel, és fordítva. Egy kék színt is tartalmazó, de alapvetően piros keleti szőnyeg szebben mutat egy kék alapszínű környezetben.
 
   
  Mit, mihez?
     
 

Rusztikus vagy skandináv típusú bútorokhoz inkább geometrikus mintájú keleti szőnyeg mutat jól, míg a klasszikus antik bútorokhoz közelebb állnak a medalionos, indás-kacsos, virágmintás szőnyegek. Egy csíkos biedermeier típusú ülőgarnitúrához, étkezőhöz ugyanakkor a középen egyszínű, csak a bordűrön mintázott keleti szőnyeg való a leginkább. A manapság divatos bőrgarnitúrához gyakorlatilag bármilyen szőnyegminta megfelel. A fentiek csupán példák, ritkán hoz eredményt az egy bútor egy szőnyeg megoldás. Többnyire eltérő stílusú tárgyakhoz, gyakran már meglévő szőnyegek mellé keresünk további szőnyeget. Íratlan szabály, hogy geometrikus (zömében nomád) szőnyegek - nem tűrik - a klasszikus, medalionos társaik (városi manufaktúrákban készült szőnyegek) közelségét, és viszont. A méret kiválasztásánál ajánlatos figyelembe venni, hogy a keleti szőnyeg levegőt, teret igényel. Ne nyomjuk el őket súlyos bútorokkal, és - ha csak nem ez a célunk - ne emeljük uralkodóvá őket a szoba más, értékes tárgyainak rovására. Különös, de különböző színhatású és mintájú keleti szőnyeg más és más teret kíván. Erős, mély színekből álló, nagymintás szőnyegek több, pasztell árnyalatú, sűrűbben mintázott társaik kevesebb teret kérnek.

 
   
  Keleti szőnyeg minősége
     
 

A köztudattal ellentétben a minőség megállapítása nem olyan nehéz, mint amilyennek tűnik. Néhány alapinformáció birtokában képesek leszünk a jót a gyengébb minőségtől megkülönböztetni. A keleti szőnyeg minőségét meghatározó legfontosabb tényezők:

- A csomózás egyenletessége és sűrűsége. (A szőnyeget hátoldalára fordítva a csomózás egyenletessége - vagy annak hiánya - azonnal szembetűnik. A csomósűrűség mérőszalaggal és egy kis számtannal szintén könnyen megállapítható)

- A felhasznált alapanyag (gyapjú) minősége. Az alapanyag minőségi skálája az elsőnyírású báránygyapjútól az elhullott kosról lenyírt gyapjúig terjed. Jó megközelítéssel, puszta tapintással is megállapítható a keleti szőnyeg minősége, valamint - ahol erre lehetőség van - a szőnyeg felcsavarásával, majd kiengedésével. Jó minőségű a gyapjú, ha a szőnyeg redői gyorsan visszarendeződnek. (Sokan gondolják úgy, hogy minél tömörebb, vastagabb a szőnyeg, annál jobb és tartósabb. A vastagság nyírás kérdése - az elkészült szőnyegről utólag nyírják le a felesleges gyapjút -, míg a tartósság kizárólag a csomózás sűrűségének és az ezzel összefüggő anyagminőségnek az eredménye.)

A szőnyegnek egyenletes fekvésűnek kell lennie, a hullámos felszín rontja a megítélést. Ennek ellenőrzése egyszerű: a szőnyeget vízszintes felületre kell helyezni, körbejárni és minden oldalról megszemlélni.

A felsoroltak csak a legfontosabb tudnivalók, és önmagukban sem abszolút érvényűek. Kevésbé szigorú a megítélés a nomád törzsek által készített szőnyegek esetében és jóval inkább érvényesíthetők a követelmények a városi manufaktúrában készülteknél. Ez utóbbiak zömében Iránban készült nagy presztízsű szőnyegek (Iszfahán, Tabriz, Kashan, Nain, Kermán, Sarouk, Bidzsar vagy Qum), a török Hereke vagy néhány modern kínai, nepáli szőnyeg.

A fentieken kívül számos egyéb tényező: szín és a mintagazdagság, a felhasznált színezékek, a tervező személye, a szőnyeg kora, eredete mind-mind szerepet kaphat a minőség - és ebből adódóan az érték - megállapításakor.
 
   
 

Hol, Kitől vásároljunk?

     
 

1, Keleti szőnyeg szaküzletek

 
     
 

A leginkább előnyös vásárlás lehetőségeit jónevű, megbízható kereskedők kínálják. Ők azok, akik szőnyegeiket minden szempontból a legjobban ismerik, akik lakberendezési, szőnyegápolási tanácsokkal szolgálnak. A legszélesebb keleti szőnyeg választékkal rendelkeznek és rugalmasan kezelik a leendő vásárló igényeit: egy-egy szőnyeg megszemlélése akár üzletükben, akár a vevő otthonában (kipróbálás), náluk adódik a legtöbb idő. Hátrányként említhető, hogy ezen üzletek (különösen az elegánsabb negyedekben találhatók) árai általában magasabbak a nagyértékű készletek és a magasabb fenntartási költségek miatt.

 
     
 

2, Áruházak

 
     
 
Valamennyi lakberendezési áruház rendelkezik kisebb-nagyobb szőnyegrészleggel, egyesek komoly készletekkel. Előnyük az esetenkénti hitel, vagy részletvásárlási lehetőség. Előfordul, hogy ritka, nagyértékű szőnyeget is árusítanak. Kisebb az esély azonban arra, hogy itt találjuk meg a szőnyeget, amit keresünk. Különösen igaz ez a falusi és nomád szőnyegek esetében.
 
     
 

3, Aukciós vásárok, utazó aukciók

 
     
 

Az utóbbi években egyre inkább elterjedőben van Magyarországon az efféle eladási módszer. Széles, talán nem mindig etikus reklámhadjárattal beharangozott, egy adott nap, adott órájára kiírt lehetőségek ezek, azonnali fizetéssel. Ha jól belegondolunk: van-e érdekesebb módja egy-egy kedves tárgy megszerzésének, mint amikor versenyeznünk is kell érte?

Az esetek túlnyomó többségében azonban szinte alig van időnk a kínálat feltérképezésére, máris koppan a kalapács. Ugyancsak ritkán van alkalom az elnyert szőnyeg bármely okból történő kicserélésére, nem beszélve a garanciális visszavételről. Az élet és az aukció megy tovább, de már más országok más városaiban. Veszteséggel - mint ahogy azt sokszor gondolnánk - egyetlen aukción sem adnak el szőnyeget.

 
     
 

4, Kéz alatti keleti szőnyeg vásárlások

 
     
 

Nyilvánvalóan szórványos lehetőségek ezek, amelyek során a ragyogótól a tragikusig bármilyen üzletet köthetünk. A szőnyegvásárlás, bárhol is történjen, bizalmi ügy, ebben az esetben azonban határozottan az. A bizalmon túl tanácsos lehet, különösen két, a szőnyegekhez kevésbé értő partner esetében, egy független szakértő felkérése.

 
     
 

5, Külföldi keleti szőnyeg vásárlások

 
     
 
Az aukciókhoz hasonlóan izgalmas és igazi szórakozást ígérő lehet egy-egy keleti szőnyeg helyszíni, többnyire keleti bazárban történő megvétele. Nyaralásokat, üzleti utakat tehet még inkább emlékezetessé egy ilyen vásárlás. Ez azonban a legkevésbé megbízható beszerzési forrás, összehasonlítási alap, illetve visszavásárlási lehetőség hiányában. Röviden: egy olcsóbb emlék, annak érzelmi töltése miatt jó, nagyobb értékű kiadás azonban szinte bizonyosan rossz vásár lesz.
 
     
 

6, Keleti szőnyeg biztosítás

 
     
 
Végezetül néhány szó a biztosításról. Különösen értékes szőnyegeinket érdemes felvenni lakásbiztosításunk kiemelt tételei közé. A magyar biztosítótársaságok elfogadják az áruszámla összegét, mint kalkulációjuk alapját. Példaként: egy 1 millió forint értékű keleti szőnyeg éves biztosítási díja 3000 forint körül van. Ugye megéri?
 
     
   
 
2003-2005 © Copyright SalemCarpet.hu Keleti szőnyeg, perzsaszőnyeg.
 
Keleti szőnyeg, perzsaszőnyeg. Keresőoptimalizálás

Valid HTML 4.01 Transitional