Keleti szőnyeg, perzsaszőnyeg, kézi csomózású szőnyeg, szőnyegüzlet.
 
   
   
     

Kézi csomózású szőnyeg készítés

 
     
 
A kézi csomózású szőnyeg készítésének technikája évezredeken keresztül alig változott, a mai napig ősi hagyományok szerint készülnek azok a nomád szőnyegek, amelyek készítését nyomon követhetjük.
 
     
 
1. Irán félsivatagos területein vándorló nomádok birkanyájaikkal folyamatosan úton vannak a téli és nyári legelőkre. Miután megérkeznek időszakos táborhelyeikre, felállítják a sátraikat és miközben a férfiak a nyájjal foglalatoskodnak, az asszonyok és a lányok nekilátnak a kézi csomózású szőnyeg készítésének.
 
     
 
kézi csomózású szönyeg kézi csomózású szönyeg kézi csomózású szönyeg
birkanyáj
vándor
vándor tábor
 
     
 
2. A frissen lenyírt gyapjút átmossák, majd kártolják, e művelet végén szálas és könnyen kezelhető lesz. A gyapjút egyszerű, fából készült szerkezetek segítségével sodorják fonallá, ez az első munkafázis a kézi csomózású szőnyeg készítésénél, amit fiatal lányok is elvégezhetnek.
 
     
 
fonó lányok
fonás és kártolás
 
     
     
 
3. A szőnyegfestés az egyedüli terület, ahol teret hódított a XX. század. A természetes festékalapanyagokat (sáfrány, szőlőlevél, tea, festőbuzér stb.) időnként már a városban vásárolt szintetikus színezékkel helyettesítik.
 
     
 
A festés és szárítás azonban mindmáig kézzel történik, ezért a fonál színe árnyalatokban eltérhet egymástól, a kész szőnyegeken ezeket nevezzük abrasnak, színeltolódásnak.
 
festés
száradó fonál
 
     
     
 
4. A fonalak megfestése után kezdődhet csak el a szőnyegek csomózása. Fekvő és álló szövőszékeket használnak a nomádok. Az asszonyok egymás mellett guggolva, vagy ülve dolgoznak, álló szövőszéknél az ülőpadot húzzák fel a készítés során.
 
     
 
kézi csomózású szönyeg kézi csomózású szönyeg kézi csomózású szönyeg
szőnyeg csomózás
 
     
 
5. Kétféle fő csomózási technika ismert a Közel-Keleten, az iráni eredetű szenné és a török gördesz. Mára már mindkét típus elterjedt, minőségi különbséget nem jelent a szőnyegeknél.
 
     
  6. Mikor elkészült kézi csomózású szőnyeg, már csak a mosás és a szélek elkészítése vár rá!  
     
 
csomók
szélek elvarrása
 
     
 
 
2003-2005 © Copyright SalemCarpet.hu Keleti szőnyeg, perzsaszőnyeg.
 
Keleti szőnyeg, perzsaszőnyeg. Keresőoptimalizálás

Valid HTML 4.01 Transitional